Tel: +31 (0)40 3683283

Uw partner in audio-visuele automatisering
Aviotech

Politie onderzoekt met Mobile Media Lab.

Met het innovatieve Mobile Media Lab test de politie op een laagdrempelige manier haar communicatiemiddelen. De politie staat midden in de maatschappij en heeft op verschillende manieren contact met de inwoners van Nederland. Door in verbinding te staan, te luisteren en vervolgens de middelen te verbeteren, werkt zij, samen met u, aan een veiliger Nederland.

Buitenzijde Mobile Media Lab Politie

Wat is het Mobile Media Lab?

Het Mobile Media Lab is een vrachtwagen, die speciaal is aangepast als mobiele onderzoeksruimte. Met deze testtruck rijdt de politie door Nederland om onderzoek te doen naar uw mening over en ervaringen met de verschillende communicatiemiddelen waar de politie gebruik van maakt. Denk hierbij aan de website politie.nl, de Politie app, folders of de social media accounts (Facebook en Twitter). Het Mobile Media Lab is ingericht met de nieuwste technologiën en bestaat uit een onderzoeksruimte en een interviewruimte. Met deze truck kan de politie makkelijk overal in Nederland onderzoek doen. 

Cursistenruimte Mobile Media Lab PolitieWaarom test de politie haar communicatiemiddelen?

De politie maakt gebruik van verschillende communicatiemiddelen met elk een eigen doel en wil met deze middelen graag aansluiting vinden bij uw behoefte. Al jaren krijgt de politie hierbij hulp en advies van speciale burgerpanels. Dat gebeurde op politiebureaus of in wijkcentra. Met het Mobile Media Lab kan dit overal in Nederland en bereikt de politie dus veel meer mensen.

Wat is de rol van Aviotech bij dit Mobile Media Lab?

Aviotech is verantwoordelijk voor de gehele audio visuele installatie in deze oplegger. Binnen de oplegger zijn twee ruimtes, een cursus/vergaderruimte en een interviewruimte. In de cursus/vergaderruimte kun je of met elf cursisten een training volgen waarbij iedere cursist zijn/haar eigen werkplek heeft of waar je met een groep van elf mensen kunt vergaderen aan een grote tafel. Aviotech heeft na enkele sessies met de uiteindelijke eindgebruiker Dhr. E. Sabel (Adviseur Innovatie en Burgerpanels bij Politie Nederland en projectleider van het Mobile Media Lab) een systeem ontworpen en naar tevredenheid geimplementeerd. 

Cursistenruimte Mobile Media Lab Politie 2Wat is er zo uniek aan dit Mobile Media Lab?

Volgens specialisten en mensen van Cap Gemini bestaat er geen tweede mobiel usabilitylab in de wereld die zo geavanceerd is uitgevoerd, met twee ruimtes als UX-room en onderzoeksruimte en bijbehorende audio/video-mogelijkheden. Het AV systeem in het lab is voor wat de bediening betreft gebasseerd op eerder door Aviotech gemaakte mobiele oplossingen voor de Nationale Politie. Daarbij is het uitgangspunt dat ongeacht wie er gebruik moet maken van de AV installatie, hier geen handleiding of training voor nodig heeft. Dat wil zeggen dat de bediening intuitief en zeer gebruiksvriendelijk is.
Door gebruik te maken van twee i-Pads, één in de cursistenruimte en één in de interviewruimte, kan het gedeelte van de installatie in die ruimte worden bediend. Iedere werkplek (13 stuks) hebben een eigen HD video-aansluiting, zodat je de laptop van iedere cursist op het grote scherm kunt tonen. Verder hangen er HD camera's zodat de geinterviewde of de cursisten in beeld kunnen worden gebracht. Daarnaast zijn er nog andere voorzieningen aanwezig zoals draadloze microfoons, draadloze hoofdtelefoons, Apple TV, Digitenne en bestaat de mogelijkheid om externe bronnen aan de buitenzijde aan te bieden.

intervierruimte Mobile Media Lab PolitieWanneer staat het Mobile Media Lab in mijn buurt?

Sinds 27 oktober 2014 rijdt het Mobile Media Lab door Nederland om op locatie te testen. De truck rijdt heel Nederland door en staat voornamelijk opgesteld bij politiebureaus, maar ook bij winkelcentra, universiteiten en in woonwijken. Enkele inzetten van het Mobile Media Lab zijn terug te kijken op Youtube.

Kan iedereen meedoen aan onderzoeken in het MML?

Onderzoekspanels worden samengesteld door de politie zelf op basis van een onderzoeksplan en de bijbehorende doelgroep. Er wordt onder meer gewerkt met vaste panels. Maar ook kunnen bijvoorbeeld burgers benaderd worden door de wijkagent om deel te nemen aan een onderzoek, een schooldirectie voor deelname door een groep jongeren of een ondernemersvereniging om te praten over aangifte online. Enkele inzetten van het Mobile Media Lab zijn te zien op YouTube.