Tel: +31 (0)40 3683283

Uw partner in audio-visuele automatisering
Aviotech

Aanzicht toneel kindcentrum de Parel

Mini theater in de Parel in Heeze.

In dat verleden had Aviotech al enkele basisscholen voorzien van een mini theater in hun aula voor het verzorgen van de schoolmusical en andere schoolse activiteiten. Daarnaast kon dit worden ingezet als installatie voor vergaderingen, presentatie en filmvertoning. De installatie bestaat uit audio, video en verlichting.

Struikelblok vaak de bediening

Groot struikelblok daarbij was de bediening, want een leraar is niet per definitie opgeleid tot AV technicus. In het beste geval trof je op de school een leraar (m/v) aan die vanuit een hobby geïnteresseerd was. 

Touch bediening via een i-Pad

Met de intrede van de i-Pad veranderde ook de wereld van bedienpanelen en touchscreens. Ineens was daar een betaalbare oplossing om het gebruikersgemak drastisch te verbeteren. Bij het eerst volgende project zijn we gaan strepen in de “ analoge”  bedieningsonderdelen en hebben dit vervangen door een i-Pad met een Digitale Signaal Processor (DSP) . Dit alles is te realiseren met een gelijkblijvend budget..

Aanzicht versterker rack kindcentrum de ParelSnel aan de slag

Inmiddels zijn er meerdere projecten op die manier gerealiseerd, waarbij de gebruikers erg enthousiast zijn. De insteek is dat voor een eenvoudige presentatie, niet meer nodig is dan een i-Pad, draadloze microfoon en een laptop of tablet voor de presentatie. Geen flightcases voor de dag halen, multikabels uitrollen enz.

Het centrale hart van de installatie

De DSP unit is het centrale hart in het systeem, natuurlijk voor het audio, maar belangrijker nog voor de aansturing van alle componenten in het systeem. De i-Pad staat draadloos in verbinding met deze DSP unit. Via bekabelde verbindingen worden alle apparaten in het systeem aangestuurd door de DSP unit.

Geen consessies aan de kwaliteit

Wat niet uit het oog mag worden verloren is het budget. Het blijft een school en geen professioneel theater, ondanks dat hebben we toch gekozen voor betrouwbare producten. Zo gebruiken we versterkers uit het Crown XLS programma met luidsprekers van JBL uit de JRX lijn.

Minder is meer

Op het i-pad scherm is het motto “minder=meer”. Alleen de knoppen die vaak gebruikt worden zijn zichtbaar. Zoals een fader voor het volume en een mute knop per kanaal. Toonregeling, gain en pan regelaars worden niet getoond. Dankzij het toepassen van de “leveler” is een gain regelaar compleet overbodig en kan de gebruiker een microfoon of een Cd speler aansluiten op de ingang. De leveler zorgt dat het goed komt. 

Breed toepasbaar

Inmiddels hebben we dezelfde toepassing gemaakt in onze spreekkamer, waarbij we ook een Apple TV heb toegevoegd wat het gebruikersgemak verder vergroot. Het vertonen van filmpjes, presentatie of complete speelfilms kan geheel draadloos geschieden zonder hik ups of andere problemen.