Tel: +31 (0)40 3683283

Uw partner in audio-visuele automatisering
Aviotech

Sfeervolle verlichting

Licht is een vaak onderschatte discipline in de audio visuele markt. Licht zorgt voor sfeer, maar vooral voor zichtbaarheid. Vaak hoor de misvatting dat je iemand verstaanbaar maakt met een microfoon, maar dat is niet waar. Je maakt iemand verstaanbaar door iemand goed zichtbaar te maken. Zodat je de non verbale communicatie en de mimiek van het gezicht van een persoon goed kunt waarnemen en dat doe je dus met licht. Daarnaast kun je licht ook inzetten om de aandacht van het publiek te controleren. Let er maar eens op, als je ergens plotseling een toename in licht waarneemt, trekt je oog daar vanzelf naar toe.

PC theaterspotToneel of theaterverlichting

Bij toneel of theaterverlichting ken je in basis drie varianten namelijk; frontlicht, toplicht en tegenlicht. Alle drie dragen bij aan het goed zichtbaar maken van wat erop toneel gebeurt. Vaak zie je slechts één van de drie gebruikt worden.

Frontlicht

Dit licht komt van de voorzijde van het toneel, eigenlijk vanuit de zaal en schijnt richting de voorkant van het toneel. Dit licht is eigenlijk de belangrijkste van allemaal omdat frontlicht ervoor zorgt dat het gezicht goed zichtbaar wordt (mimiek). Meestal wordt dit licht door de personen op het toneel als vervelend ervaren omdat zij er recht in kijken. Daarom is het belangrijk om hier gedoceerd mee om te gaan.

Toplicht

Dit licht komt van direct boven het toneel en heeft een dubbele functie. Mocht er een spreker zijn die van een papiertje iets op wil lezen, dan zorgt dit licht ervoor dat de tekst leesbaar is voor de spreker. Daarnaast zorgt het ook voor een diepte effect van de objecten en personen op het toneel. Hierdoor lijkt de verlichting natuurlijker en krijgt het beeld voor de toeschouwer meer diepte.

Tegenlicht

Dit licht komt van achter het toneel en zorgt samen met het toplicht voor meer dieptewerking. Daarnaast is dit licht bij uitstek geschikt om sfeer te maken in het toneelbeeld.

Het gebruik van alle drie de varianten tezamen zorgt voor een vriendelijker beeld voor de bezoekers, waardoor deze de voorstelling of presentatie als prettiger ervaren.

Sfeerverlichting

449991

In het huidige L.E.D. tijdperk lijken de mogelijkheden onbegrensd en dat is ook zo. Waar men zich echter vaak op verkijkt is de grote diversiteit aan kwaliteit en hoe lastig het is om die te herkennen. L.E.D. is geen echt nieuwe techniek, in de jaren 80 kwamen de eerste leds al voor in het televisietoestel, denk maar aan het stand-by lampje.

Kwaliteit

In de achterliggende jaren zijn er enorme stappen gemaakt in de warmtehuishouding van leds, hierdoor kan er veel meer licht komen uit dezelfde led van de jaren 80. Die warmtehuishouding is dan ook de belangrijkste component in de kwaliteitsfactor van de leds. Het probleem is echter dat je er pas na verloop van tijd achterkomt dat hierin de verkeerde keuzes zijn gemaakt. Veel leveranciers en fabrikanten geven dan niet meer thuis als je ze op garantie aanspreekt.